Thursday, December 8, 2011

History Gk Solved Question Paper

History Gk Solved Question Paper
Practice Test Paper History
1. Which of the following were the contemporaries of Kanishka?
(a) Kamban, Banabhatta, Asvaghosha
(b) Nagarjuna, Asvaghosha, Vasumitra
(c) Asvaghosha, Kalidasa, Nagarjuna
(d) Asvaghosha and Kamban
Answer. (b)

2. Match the following:
Events related to Buddha Places
A. Birth of Buddha 1. Bodha Gaya
B. Enlightenment 2. Lumbini
C. First Sermon 3. Kusinagar (or Kasia)
D. Death of Buddha 4. Sarnath
5. Rajgriha
A B C D
(a) 2 1 3 4
(b) 1 3 4 5
(c) 2 1 4 3
(d) 4 2 5 3
ANSWER. (c)


3. Which of the following is not true of Buddha ?
(a) He did not concern himself with the problem of God or the soul
(b) He declared that everything in the world was temporary
(c)According to him desire was the cause of all misery
(d) He glorified the concept of self-mortification
ANSWER. (d)

4. Which of the following was/were the reasons for general decline of foreign trade
during the later Gupta period ? Select the answer from the codes given below:
1. Quality of goods declined
2. Arabs and Chinese intervention in the trade
3. Decline and fall of the Roman Empire
4. Indian law makers declared it a great sin for a Hindu to travel by sea
(a) 1, 2 and 4
(b) 1, 3 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) All of these
Answer. (c)


5. The Buddhist Councils were held to:
(a) Preach the Middle Path
(b) Compile Buddhish canons and settle disputes
(c) Send religious missions abroad
(d) Do none of the above
ANSWER. (b)


6. Who according to the Buddhists, is believed to be the next incarnation of Gautam Buddha ?
(a) Atriya
(b) Maitriya
(c) Nagarjuna
(d) Kalki
ANSWER. (d)

7. The main purpose of Fahien’s visit to India was to:
(a) Study the administrative system of Gupta rulers
(b) Study lndian art and music
(c) Find out an easy land route for trade with lndia
(d) Visit Buddhist monasteries and record their history and condition
Answer. (d)

8.Match the following:
Buddhist texts Contents
A. Vinayapitaka 1. Religion discourses of Buddha
B. Abnidhammapitaka 2. Dialogues between Menander & Nagasena
C. Suttapitaka 3. Monastic Discipline for Buddhist monks
D. Milindapanho 4. Philosophical Principal of Buddhism

A B C D
(a) 2 1 4 3
(b) 3 2 4 1
(b) 3 4 1 2
(c) 2 4 3 1
ANSWER. (c)


9. Which of the following places are known for early Buddhist stupas?
1. Bharhut
2. Sanchi
3. Amaravati
4. Nagarjunakonda
5. Kanchipuram
(a) 1, 2, 4 and 5
(b) 1, 3 and 5
(c) 1, 2, 3 and 4
(d) 2,3,4 and 5
ANSWER. (c)

10. Dhanvantari was
(a) A famous General of Chandragupta Maurya
(b) A noted physician in the Court of Chandragupta Vikramaditya
(c) A famous dramatist who lived during the time of Harsha
(d) A musician in the Court of Ashoka
Answer. (b)

11. The famous lndo-Greek king who embraced Buddhism was:
(a) Strata I
(b) Menander
(c) Demetrious
(d) Alexander
ANSWER. (b)

12. Match the following:
A. Indica 1. Megasthenes
B. Mudrarakshasa 2. Vishakhadutta
C. Arthashastra 3. Harshavardhana
D. Ratnavali 4. Kautilya
ABCD
(a) 1234
(b) 1243
(c) 2143
(d) 1342
Answer. (b)

13. Both Vardhaman Mahavira and Gautama Buddha preached their doctrines during the reign of:
(a) Ajatashatru
(b) Udayan
(c) Birnbisara
(d) Harshavardhana
ANSWER. (c)

14. Which of the later Guptas assumed the of Maharajadhiraja and performed
the horse sacrifice to show his strength?
(a) Mahasena Gupta
(b) Adityasena
(c) Kumargupta III
(d) Kamarupa
Answer. (b)

15. The truants were stressed by:
(a) Buddha
(b) Mahavira
(c) Manu
(d) Gaudapada
ANSWER. (b)

16. ln Buddhism, what does Patimokkha stand for?
(a) A description of Mahayana Buddhism
(b) A description of Hinayana Buddhism
(c) The rules of the Sangha
(d) The questions of king Menander
ANSWER. (a)

17. Kalidasa lived during the reign of:
(a) Samudragupta
(b) Chandragupta Maurya
(c) Ashoka
(d) Chandragupta ll
Answer. (d)

18. Who of the following was a contemporary of Gautama Buddha?
(a) Bhadrabahu
(b) Chandragupta Maurya
(c) Parsvanatha
(d) Vardhamana Mahavira
ANSWER. (d)

19. The name of the poet Kalidasa is mentioned in the:
(a) Allahabad Pillar inscription
(b) Aihole inscription
(c) Alapadu grant
(d) Hanumakonda inscription
Answer. (b)

20. Buddha died in which Mahajanpada ?
(a) Mall
(b) Chedi
(c) Magadh
(d) Avanti
ANSWER. (a)

21. The first foreigner to invade India was :
(a) Cyrus
(b) Darius I
(c) Agrammes
(d) Cambyses
ANSWER. (b)

22. In ancient India, the earliest capital of Magadha Kingdom was of:
(a) Pataliputra
(b) Rajgir
(c) Vaisali
(d) Varanasi
ANSWER. (b)

23. The earliest extent (still standing) temples date from:
(a) The Vedic period
(b) The Maurya period
(c) The Gupta period
(d) The Shunga period
Answer. (c)

24. Which of the following transferred his capital from Rajgir to Pataliputra?
(a) Bimbisara
(b) Ajatsatru
(c) Udayin
(d) Shishunaga
ANSWER. (c)

25. Which of the following Gupta rulers was equally great in the art
of peace, wars and personal accomplishment?
(a) Chandragupta I
(b) Chandragupta ll
(c) Kumaragupta l
(d) Skandagupta
Answer. (b)

No comments:

Post a Comment