Friday, February 3, 2012

Free Online General Knowledge Solved MCQ


Free Online General Knowledge Solved MCQ
Gk Model Question Paper
1.  Which freedom fighter had earned’ the appellate of being the ‘Grand old man of India’?
(1) Mahatma Gandhi
(2) Jayaprakash Narayan
(3) Acharya Kripalani
(4) Dadabhai Naoroji
(5) None of these
Ans. (4)

2. The Malanjkhand copper mines are located in the State of—
(1) Madhya Pradesh
(2) Bihar
(3) Punjab
(4) Rajasthan
(5) None of thee
Ans. (1)

3. The Aryans are believed to have entered ‘India from the North sometime around —
(1) 300Q B.C:
(2) 2000 B.C.
(3) 300 B.C.
(4) 200 A.D.
(5) None of these
Ans. (1)

4. Policy acquires surrender value if run for a minimum period of
(1) 2years
(2) 3 years
(3) 5 years
(4) 7 years
(5) None of these
Ans. (2)

5. M S Subbulakshmi who passed away recently was associated with which of the following fields?
(1) Kathak dance
(2) Classical singing
(3) Bharatnatyam dance
(4) Film
(5) None of these
Ans. (2)

6. Name the goddess regarded to have created Ganesha from the scruff of her own skin
(1) Saraswati
(2) Lakshmi
(3) Parvati
(4) Durga
(5) None of these
Ans. (3)

7. Which of the following is the largest artery in the human body?
(l) Aorta
(2) Pulmonary artery
(3) Both (l) & (2)
(4) Pulmonary vein
(5) None of these
Ans. (2)


8. Night blindness is caused by a deficiency of—
(1) Iron
(2) Calcium
(3) Water
(4) Vitamin A
(5) None of these
Ans. (4)

9. Vimanas were a common feature of the temples constructed by —
(1) The Cholas
(2) The Pallavas
(3) The Cheras
(4) The Pandyas
(5) None of these
Ans. (1)

10. In how many districts the Government of India did launch social security scheme on pilot basis In November 2004 to extend the benefit to the employees of unorganised sectors?
(1)20
(2)25
(3) 30
(4) 40
(5) 50
Ans. (5)

11. The famous Tennis Court Oath’ is associated with the:
(1) Italian renaissance
(2) French revolution
(3) Emperor Czar Alexander
(4 American War of Independence
(5) None of these
Ans. (2)

12. Modern Life insurance is based on
(1) Mortality Table
(2J Rate of Interest
(3) Official expenses
(4) All of the above
(5) None of these
Ans. (1)

13. Which of the following is correctly matched?
(1) Chausa — Humayun and Sher Shah
(2) Haldighati — Akbar and Jai Singh
(3) Panipat — Shah Jahan and Aurangzeb
(4) Kalinjar — Sher Shah and Humayun
(5) None of these
Ans. (1)


14. Nomination gets automatically cancelled on
(1) Consideration -
(2) As per Trust Act
(3) Assignment
(4) Either (1) or (3)
(5) None of these
Ans. (3)

Numerical Ability
15. The inequality 2x2 + 9x + 4 < 0 is satisfied for which of the the following values of ‘x’?
(1) — 4 < x — ½
(2) ½ < x < 4
(3) l < x < 2
(4) —2 < x < l
(5) None of these      
Ans. (1)

16. What should come in place of the question mark (?) in the following equation?
√? + (14) 2 x18 + 6 – 1029 = 83 x (12—7)
(1) 676
(2) 567
(3) 26
(4) 24
(5) None of these
Ans. (1)

17. In a pair of fractions, fraction ‘A’ is twice the fraction ‘B’ and the product of two fractions is 2/15 what Is the value of fraction ‘A’?
(1)1/5
(2) 2/5
(3)1/25
(4) Data inadequate
(5) None of these
Ans. (2)

18. The labelled price of a cupboard is Rs. 6,500/-. The shopkeeper sold it by giving 5% discount on the labelled price and earned a profit of 15%. What approximately is the cost price of the cupboard?
(1) Rs. 5,800/-
(2) Rs. 5,600/-
(3) Rs. 5,000/-
(4) Rs. 6,000/-
(5) Rs. 5,350/-
Ans. (5)

19. In an examination the percentage of students qualified to the number of students appeared from school ‘A’ Is 70%. In school ‘B’ the number of students appeared 20% more than the students appeared from school ‘A’ and the number of students qualified from school ‘B’ is 50% more than the students qualified from school ‘A’. What is the percentage of students qualified to the number of students appeared from school
‘B’?
(1) 30%
(2) 70%
(3) 87.5%
(4) 78.5%
(5) None of these
Ans. (3)

20. If the expenditure in 1993 was 20% more than the expenditure in 1991. By what percent the income in 1993 was more/less than the income in 1991?
(1) 25%
(2) 20%
(3) 27%
(4) Data inadequate
(5) None of these
Ans. (2)

21. During which year the ratio of percentage profit earned to that in the previous year is the minimum?
(1) 1993
(2) 1994
(3) 1996
(4) 1993 and 1994 both
(5) 1993, 1994 and 1996
Ans. (3)

22. If the income in 1884 was Rs. 25 lakhs, what was the expenditure in that year?
(1) 16 lakhs
(2) 16.33 lakhs
(3) 16.67 lakhs
(4) 15.67 lakhs
(5) None of these
Ans. (5)

23.   2 7 18 45 99 209 431
(1) 172
(2) 171
(3) 174
(4) 175
(5) None of these
Ans. (5)

24. What is the average yearly increase in procurement prices of wheat from 1994 to 2002?
(1) Rs.6.57
(2) Rs. 5.00
(3) Rs. 4.36
(4) Rs. 10.00
(5) None of these
Ans. (2)

25. If a farmer sells 150 quintals of wheat every year, what shall be the change in his income from 2000-2001 to 2001-02?
(1) P.s. 1000
(2) Rs. 1500
(3) Ra. 1250
(4) Rs. 1370
(5) None of these
Ans. (2)

No comments:

Post a Comment