Monday, November 19, 2012

LIC Assistant Administrative Officer Numerical Ability Paper




LIC Assistant Administrative Officer Numerical Ability Paper
Numerical Ability Test For AAO Examination
1. The length of a rectangle is 20% more than its breadth. What will be the ratio of the area of this rectangle to the area of a square whose side is equal to the breadth of the rectangle?
(1) 5:6
(2) 6:5
(3) 2:1
(4) Data inadequate
(5) None of these
Ans. (2)

2. A box contains 4 black bails, 3 red bails and 5 green balls. 2 balls are drawn from the box at random. What is the probability that both the balls are of the same colour?
(1) 47/68
(2) 1/6
(3) 19/66
(4) 2/11
(5) None of these
Ans. (3)


3. In a two digit number the digit in unit’s place is four times the digit in ten’s place and sum of the digits Is equal to ten. What is the number?
(1) 14
(2) 41
(3) 82
(4) Data inadequate
(5) None of these
Ans. (4)


4. During which of the following years was the ratio of income to expenditure the minimum?
(1) 1991
(2) 1994
(3) 1995
(4) 1996
(5) 1997
Ans. (1)

5. If the expenditure in 1995 and 1997 was equal and income in 1997 was 15:5 lakhs, what was the income in 1995?
(1) 12.5 lakhs
(2) 13.5 lakhs
(3) 14 lakhs
(4) Data inadequate
(5) None of these
Ans. (5)

6. 8 4 4 6 122890
(1) 18
(2) 42
(3) 21
(4) 24
(5) None of these
Ans. (3)

7.  438 487 447 476 460 469
(1) 485
(2) 425
(3) 475
(4) 496
(5) None of these
Ans. (1)
           
8. 6 8 10 42 .146 7704578
(1) 868
(2) 8872
(3) 858
(4) 882
(5) None of these
Ans. (4)


9. In which year the increase percent was minimum?
(1) 2000-01
(2) 1998-99
(3) 1995-96
(4) 1999-2000
(5) None of these
Ans. (2)


10. The price in 1999-2000 is what per cent of price in 1995-1996?
(1) 15%
(2)91%
(3) 118%
(4) 120%
(5) None of these        
Ans. (3)

11. What is the area of the given rectangle?
(A) Perimeter of the rectangle is 60 cms.
(B) Breadth of the rectangle is 12 cms.
(C) Sum of two adjacent sides is 30 cms.
(1) A and B only
(2) A only
(3) B only
(4) C only
(5) A or C only
Ans. (1)

12. Who is the tallest among M. P, Q and R?
(A) P is taller than Q but not as R.
(B) R is taller than M.
(C) M is taller than P but not as tall as R.
(1) C only
(2) B only
(3) B or C only
(4) A or B only
(5) A or C only
Ans. (4)

13. What will be the ratio between ages of Samir and Anil after five years?
(A) Samir’s present age is more than Anfi’s present age by 4 years.
(B) Anfi’s present age is 20 years.
(C) Anil and Samir’s present ages are in the ratio of 3:4.
(1) A or B or C only
(2) B only (3) C only
(4) A or C only
(5) B or C only                
Ans. (3)

14. Mr. X borrowed a sum of money on compound interest. What will be the amount to be repaid if he is repaying entire amount at the end of two years?
(A) The rate of interest is 5 percent p.a.
(B) Simple interest fetched on the same amount in one year is Rs. 600/-.
(C) The amount borrowed is 10 times the simple interest in two years.
(1) C only
(2) A only
(3) A or B only
(4) A or C only
(5) All A, B and C are required to answer the question
Ans. (5)

15. A boat will take how much time to cross the river against the stream of the river?
(A) In still water the speed of the boat is 15 km/hour.
(B) The width of the river is 8 km.
(C) The speed of the stream is 2 km/hr.
(1) Only A
(2) Only B
(3) Only C
(4) All A, B, C are required to answer the question
(5) It is not possible to answer the question with the help of statements all three A, B anC.
Ans. (4)

16. Approximately what Is the total number of literate people in Maharashtra and Karnataka together?
(1) 4.5lakh
(2) 6.5lakh
(3) 3lakh
(4) 3.Slakh
(5) 6lakh      
Ans. (1)

17. Approximately what will be the percentage of total male in U.P., Maharashtra & Kerala of the total population of the given states?
(1) 20%
(2) 18%
(3) 28%
(4) 30%
(5) 25%
Ans. (5)

18. If in the year 1993 there was an increase of 10% population of U.P. and 12% of Bihar compared to the previous year, than 1hát was the ratio of the population of U.P. to Bihar?
(1) 50:40
(2) 40:50
(3) 48:55
(4) 55:48
(5) None of these
Ans. (5)

19. What was the approximate percentage of women of Andhra Pradesh to the women of Tamil Nadu?
(1) 90%
(2) 110%
(3) 120%
(4) 85%
(5) 95%
Ans. (3)

20. What is the ratio of the number of females in Tamil Nadu to the number of females n Kerala?
(1) 1:2
(2) 1:1
(3) 2:1
(4) 2:3
(5) None of these
Ans. (5)

21. In Tamil Nadu if 70% of the females are literate and 75% of the males are literate, what is the total number of illiterates in the state?
(1) 75,000
(2) 85,000
(3) 71,000
(4) 81,000
(5) None of these
Ans. (5)

22. What is the ratio of literates in Andhra Pradesh to the literates in Bihar?
(1) 2:5
(2) 3:5
(3) 3:2
(4) 2:3
(5) None of these
Ans. (3)

23. Sunil left for city ‘x’ from city ‘y’ at 5.50a.m. He traveled at the speed of 80 kms/hr. for 2 hours 15 minutes. After that the speed was reduced to 60 kms/hour. If the distance between two cities is 350 kms, at what time did Sunil reach the city Y’?
(1) 10.05 a.m.
(2) 10.35 a.m.
(3) 9.50 a.m.
(4) 9.55 a.m.
(5) None of these
Ans. (5)

24. Two trains A arid B of equal length of 200 metres running In opposite direction cross each other in 16 seconds. What is the speed of train A?
(1) 90 kms/hr.
(2) 40 kms/hr.
(3) 80 kms/hr.
(4) Data inadequate
(5) None of these
Ans. (5)

25. What should come in place of question mark (?) in the following equation?
8√? ÷ 14 x 3 + 9 = 21
(1) 7
(2) 49
(3) 64
(4) 196
(5) None of these
Ans. (5)

26. What is the difference between the percentage of marks obtained by the student getting highest total marks and the student getting lowest total marks?
(1) 66.6
(2) 56.6
(3) 28.4
(4) 26.4
(5) None of these
Ans. (4)

27. How many different letter arrangements can be made from the letters of the word EXTRA in such a way that the vowels are always together?
(1) 112 
(2) 128
(3) 124
(4) 148
(5) None of these
Ans. (5)


29. Rajan invested an amount of Rs. 8,000/- in a fixed deposit scheme for 2 years at compound interest rate 5 percent p.a. How much amount will Rajan get on maturity of the fixed deposit?
(1) Rs. 8,620/-
(2) Rs. 8,840/-
(3) Rs. 8,800/-
(4) Rs. 8,600/.-
(5) None of these             
Ans. (5)
30. Marks obtained by student A in English are more or less by what percent than the marks obtained by G in Geography?
(1) 14
(2) 7
(3) 8
(4) 16
(5) None of these
Ans. (1)

31. A and B started a partnership business investing some amount in the ratio of 3: 5. C joined them after six months with an amount equal to that of B; profit at the end of one year should be distributed in what proportion among A, B and C?
(1) 6:10:5
(2) 3:5:5
(3) 3:5:2
(4) Data inadequate
(5) None of these
Ans. (4)

32. Four of the following five parts numbered (1), (2), (3), (4) and (5) in the following equátioj1re exactly equal. Which part is not equal to the other four? The number of that, part is the answer.
(1) (X + Y)2 – 2XY=
(2) (X- Y) 2 + 2XY=
(3) (X- Y) (X + Y) =
(4) (X- Y) (X +Y) + 2Y2=
(5) (X + Y) (X +2Y) – Y 2– 3XY
Ans. (3)


33. Marks obtained by student D in Science are what percentage of total marks obtained by student F in Maths and History together?
(1) 144
(2) 166
(3) 60 
(4) 70
(5) None of these
Ans. (3)

34. What approximate value will come in place of question mark (?) in the following equation?
21.0091 — 6.085 + 13.4 = (35 + ?) x 2
(1) 6.5
(2) 10.5
(3) 15.5
(4) 20.5
(5) 24.5
Ans. (2)

35. For which two subjects the difference between averages of the mar1cs obtained by all the seven students is the maximum?
(1) Maths - English
(2) History - Science
(3) Geography - English
(4) Maths - History
(5) English – History
Ans. (5)

No comments:

Post a Comment